Perfect retirement house

Ström Architects completes contemporary bungalow that eschews “staid” retirement home model

One end of this larch-clad retirement residence in the English countryside by Ström Architects cantilevers over a wall to protect a parking spot for a vintage car.

Magnus Ström’s Hampshire-based studio designed the house for a couple wanting to retire to a picturesque wooded site near the coastal town of Swanage in Dorset.

The designs first featured on Dezeen three years ago, through a series of hugely popular hyper-realistic renderings by visualiser Henry Goss.

Now complete, the single-storey residence named The Quest replaces a run-down bungalow that had been on the site since 1917.

Stripes of larch cladding and full-height glazing make up the property’s facades, framing views from its elevated plot towards surrounding woodland and the nearby Durlston Country Park.

“The clients wanted a house for their retirement, but with a keen interest in design and a love of abstract and modern art, it needed to eschew the usual trappings of staid, retirement home design,” said Ström.

Inside The Quest, rooms are arranged over one long storey, designed to suit both the future needs of the clients, and their disabled daughter.

A large combined lounge and dining area is placed in the centre of the building, which cantilevers over a stone retaining wall at one side of the sloping site. A sheltered terrace here overlooks the country park.

 

Pin It on Pinterest